DESIGN COMPETITION FOR THE NEW SAN MARTINO HOSPITAL IN GENOA

Client: Ospedale S. Martino

Main features:
Demolitions: 130.340m3
Existing buildings to recover: 24.000m2
Ground floors: 12.080m2
New blocks: 8.470m2
External services: 48.680m2
Aerial paths: 740m3
Underground parking: 63.870m2
Open spaces and green spaces: 86.000m2

Chronology:
Design phase: 17/04/2004-15/05/2004

Description:
The key issue of the project concerns the maintenance of the original masterplan mixing it with the demands of a modern hospital.
The project proposes the reorganization of the Hospital through the construction of two new boxes connected together to create a single building complex that hosts and combines all the main hospital activities. The two buildings, not only among themselves but also with the existing hospital complex in general, can face the complex topography of the settlement linking the different gradients.
The first body, located just behind the historic entrance building of the complex, is the new portal of the Hospital thanks to a bridge structure as container for all the activities in the daily strong passage of users and patients (acceptance, clinics, restaurant , auditorium, access to the subway, parking areas, etc,).
The second new body, placed in upper position and composed by four elements in open court, is addressed to the main hospital activities associated with a new and unique operating plate (No. 24 operating rooms) with overlying levels for the respective departments. The part superimposed on the entrance body contains the Day Hospital and a restaurant. The restaurant will be element of characterization of a broad coverage with functions of parking and recreation area.
The architectural language that characterizes the structure is intended to allow the perception of all the surrounding spaces through the transparency of the facades. A continuous system of shading has the task of modulating the light within the building according to the functions established. The use of color, for the characterization of the different departments, will be element of connotation and diversification of fronts.
The new organization of space, the treatment of the facades, the use of color, the articulation of the green bodies between hospital and structural solutions proposed are the tools with which it has been pursued the goal of quality and humanization of all hospital spaces, whether historical or new planned.
The project proposes a six steps of intervention through a modular design of the new buildings so to achieve of goals even partially through the implementation of each phase.