DESIGN OF THE STAGES FOR THE VISIT OF THE HOLY FATHER BENEDETTO XVI 18TH MAY 2008 - GENOA

Client: Arcidiocesi di Genova

Main features:
Stage A for the meeting with the believers

Surface: 368m2
Seats: 8.638
Standing room: 19.090
Stage B for the meeting with the youth
Surface: 187m2
Standing room: 5.000

Chronology:
Design phase: 12/02/2008-27/03/2008
Works: 06/05/2008-18/05/2008

Description:
The assignment involves the accommodation of two stages with different functions for the visit of the Holy Father Benedetto XVI in Genoa May 18, 2008.
The first one, situated in Piazza della Vittoria (Stage 1), is dedicated to the meeting with the Faithfuls and to  the Holy Mass celebration.
The second one, situated in Piazza Matteotti (Stage 2), is conceived for the meeting with the Youth.
Stage 1 - Piazza della Vittoria: the stage is located on the side of the square dedicated to Christopher Columbus, in front of the green slope representing the four Caravels. The structures of the stage leaning towards the ground partially enclose a sacred space where the green of the behind slope comes to be an integral part. The access to the stage is guaranteed by two ramps situated on the main front useful for the entrance of the Pope and the Cardinals on one side and of the bishops concelebrating the religious function from the other one. The great outdoors with the organization in sectors, sitting and standing, allow everyone to see up close the "Popemobile" at the time of arrival of the Holy Father.
Stage 2 - Piazza Matteotti: the stage is located in the front of the Palazzo Ducale, in correspondence of its main entrance on Piazza Matteotti. The design choice is to minimize the impact of the stage structure on the front of the historical building. For this reason the stage and its cover are treated as separate entities. The first hidden in the marble set of the access to the Palace, the second like a sail or wing of a dove that protects from the space intended to accommodate the Pope, his assistants, and the groups of young people bringing gifts and speaking with him directly.
In both projects the white color of the structure’s coating emphasizes the sacredness of the spaces.