PORTA DI MILANO “SCENARIOS FOR A CONTEMPORARY LANDSCAPE” - AIRPORT MALPENSA - MILAN

Client: Stahlbau PICHLER

Artists:
Mario Airo’ - Genoa
Liliana Moro - Milan
Anna Daneri - Genoa

Description:

“There’s no art without technique
And there’s no technique without art”
Leonardo da Vinci

Combining art and technique takes a particular value in a project designed to Milan, a city that has seen since the days of Leonardo, to elapse a dense and rich dialogue between creativity and technological experimentation.
The project aims to transform the site from a simple crossing space in integrated area containing: the space for pleasant movement, the space to meet and see inspiring contents. To achieve this we thought to stop partially the treadmill in their central segment: a minimum passage area that does not interfere with the functionality of the facilitated transit and at the same time allowing the use of this new place.
New space: Heidegger traces the word space to make space, to till the soil, to make the natural space accessible to the human community and its needs.
The work created by the team involves the construction of a glass roof, partially filtered for climatic reasons, formed by two intersecting wavy surfaces at different heights. The supports of these two plans are steel branched structures that start from 6 pillars, lifting the cover at a height between 6 and 9 meters. It is considered effective to have a great height and a strong light in this space, which is reached by low and dark passageways, in order to increase the site features design for the rest and the enjoyment events. The facilities are designed and managed to branch into nimble fingers, so as to lighten the structure, and to enhance the sense of foliage of the roof.
The covered area is large and is treated as a winter garden: on the one hand, the coverage is articulated with the floor thanks to a parabolic grassy wall, this with its curvilinear evolution makes unclear the placement of the horizon, giving greater width and continuity to the space. On one hand a large area would be dedicated to temporary exhibitions, on the other side the space ends with a glass wall that allows access to a garden, articulated by the sculptural / acoustic project by Liliana Moro, which recreates technologically unexpected natural sounds. The sound elements will accompany the visitor into the new space, creating a sort of guide to the discovery of the structural elements and the works that constitute it, of  the exhibition areas and of outdoor areas.
Beneath the coverage, such as natural scenes that articulate the space there are 3 sculptural elements designed by Mario Airò: they are structure made by lightweight hexagonal solar panels, variously oriented, in order to simulate the the foliage of a tree bush. At the base of one of these there is a water tank that contains a drawing half-submerged in optical fibers, which is powered by the energy produced by the panels and, therefore, turns on and off intermittently in synchrony with the weather conditions of the day. The design incorporates a sketch of Leonardo: a study for the arboreal labyrinth then used for the decoration of the room of the Asse in the Castello Sforzesco.
The whole project was inspired by reflections at different levels than the workings of Leonardo: artist and tester of techniques, the inventor of structures and machines from studies, surveys and direct experiences related to the observation of natural phenomena.
Its operating process is taken as an example, for the whole integrated project represented here, as tireless attitude to try to combine technology and knowledge of the world, in a relentless invention of possibilities.
For this we would want to use the exhibition space, previously cited, primarily for presenting research activities and experimentation in the different fields in which Milan excels.
A model of this operational process may be taken from an exhibition dedicated to Angelo D'Arrigo and the presentation of two of its projects:
- The installation of the Leonardo project in which it is exposes the reconstruction of a wing from a drawing of the Atlantic Code by Leonardo da Vinci, using technologies and materials developed for the construction of the modern hang gliders, and then tested inside the Fiat tunnel wind, demonstrating the effective use.
- The visual installation of the Mimesis project, in which a condor conceived in captivity is followed since hatching by D'Arrigo, bred teaching him to use his wings and accompanied in flight at the end of his rehabilitation in its natural environment, a valley of the Andes in Peru.
Anna Daneri