FEASIBILITY STUDY FOR A NEW TRAIN STATION IN ABBIATEGRASSO - MILAN

Client: CeAS S.rl / Italfer

Main features:
Area of the building: ~850m2
Station area: 4.600m2

Chronology:
Design phase: 20/01/2003-13/03/2003

Description:
The project consists of a feasibility study for the transformation of the railway stop Abbiategrasso and of the surrounding abandoned areas as a consequence of the project of rationalization of the railway line and its partial burial in the urban area of the town. The objectives are to enable the integration of a large open space with high urban value by including the necessary equipment for the operation of the new regional infrastructure including the improvement of its connections with the urban fabric. In relation to the achievement of these objectives what has been identified is: the location of the train stop and the access mode. The project identifies as axis of the implant the direction orthogonal to the line of the railroad passing through Via Cristoforo Colombo defining a node for links, above all the pedestrian ones, with this part of town. On the other side of the railway, towards the center, the alignment is in axis with the square that is formed with the release of the cargo areas and also with accordance to the organization of the front built on  Viale Gaetano Nero, ensuring here the optimization of pedestrian paths.
The organization of the project begins with the placement of a bridge building at the intersection of this axis with the railway one, and proposes around the railway functional areas arranged in bands parallel to each other. Immediately behind the railway trench is located a flowerbed with a "dune" shape required to connect the height differences and to hide the superstructure of the railway line with a new shelter in continuation of the flowerbed itself. Immediately outside of the green "dune" runs the sidewalk, covered by a light roof which makes accesses very recognizable and protected.
The bridge-building summarizes, in the heart of the action, the technology functions and connection between the two sides of the trench station. It is characterized by wide coverage, prevalent than the other components, supported by four groups of light circular pillars inclined. Beneath the cover there are "hung" stairs and walkways, in addition to the technical facilities necessary for the operation of the railway.